Cv Wout en historie evenementen

De drijfveren van Wout Nijland
Portret van een betrokken organisator, die vanaf 2016 als organisator twee stappen terug heeft gedaan en muzikaal 1 grote stap vooruit!
DRIEBERGEN – ,,Als mensen met verschillende cultuur en huidskleur plezier met elkaar hebben is dat de beste manier om barrières te slechten”, zegt Wout Nijland. De Driebergenaar geldt al jaren als een succesvol organisator van uiteenlopende evenementen, waarvan zijn Pasar Malams en Goud van Oud-festivals de bekendste zijn. Inmiddels zijn de meeste evenementen overgedragen aan zijn opvolgers.
Maar hij is ook muzikant, presentator en gedreven idealist. Dankzij deze laatste eigenschap wordt het vertier van zijn evenementen vaak gemengd met aandacht voor ‘de wereld om ons heen’.

Winterpasar Burgers Zoo en Azie Festival in de RAI Hhoudbeurs
Inmiddels is de Pasar Malam Istimewa uitgegroeid tot een begrip. Istimewa betekent “bijzonder” Er waren er vier in 2007 , zes in 2008, vijf in 2009, vier in 2010,  vier in 2011, vijf in 2012 en 7 in 2013, waaronder de prachtige winterpasar in Burgers Zoo. Samen met de winterpasar in Burgers Zoo en het Azie Festival in de RAI te Amsterdam komen jaarlijks zo’n 260.000 bezoekers naar al deze Istimewa evenementen.

Sfeer, gastvrijheid en verdieping…
De pasars Istimewa en muziekavonden van Wout Nijland Productions- inmiddels overgedragen aan  zijn opvolgers met uitzondering van de Pasar Amsterdam,  behoren tot de best bezochte in Nederland.
Istimewa betekent bijzonder. Dat vind je terug in de bijzondere locaties zoals in Burgers Zoo Arnhem, de Markt in hartje Steenwijk, de Ridderhof in Alphen, Het openluchttheater in Tegelen, het hartje van Dordrecht, het bijzondere artiestenprogramma en de bijzondere gastvrijheid voor de bezoeker.

Zeewolde, ‘the best there is’ maar toch te groot risico gebleken.
Een van meest memorabele pasars was Zeewolde. Gesmoord door noodweer!
Uit de publieksenquêtes in Zeewolde afgelopen jaren bleek het ideale concept geboren; In zomerse exotische sfeer echt een dagje uit met makkelijk parkeren. Dicht bij de natuur op mooie locaties. Met open tenten op gras, met terrasjes en meerdere podia. En niet bezuinigen op het podiumprogramma, want zeker de Indische mensen kijken daar echt wel doorheen. Met speciale concerten in de pasar heeft Istimewa zich steeds meer onderscheiden van anderen. Wouts credo is: elk jaar op tijd verrassen met wat nieuws. Maar helaas dwong de bizarre regen en storm in augustus ons om te stoppen met Zeewolde in 2010. Helaas!.

Wie is Wout Nijland?
Wout Nijland, zoon van een confectiefabrikant, manifesteerde zich al in zijn vroege jeugd als een heuse activist met organisatietalent. Op 18-jarige leeftijd zette hij in Driebergen onder meer de ‘Dekenactie voor Mozambique’ op touw, gevolgd door meerdere humanitaire steuncampagnes voor Zuidelijk Afrika. In die periode vervulde hij ook in de politiek diverse functies maar kwam vervolgens, nog voor zijn twintigste jaar, aan het hoofd van zijn vaders confectiefabriek te staan. Na een vijftal jaren op deze post, koos hij toch voor een andere richting. Zijn idealistische gedrevenheid deden hem bij de Evert Vermeer Stichting belanden, een buitenland-organisatie in de PvdA, waarvan hij directeur werd.
Omdat zijn muzikale aspiraties (orkerst The Jeans) inmiddels ook praktisch vorm hadden gekregen, kan uit die periode het memorabele feit vermeld worden dat de legendarische politicus Joop den Uyl op de muziek van Nijland en zijn band heeft gedanst.
De samensmelting van muzikant, ondernemer en idealist maakte Nijland tot wat hij nu al jaren is: een organisator die zijn betrokkenheid voor situaties elders in de wereld niet onder stoelen of banken steekt.

,,Eigenlijk is dat de diepere drijfveer die overal doorheen speelt”, zegt hij. ,,Ik wil festiviteiten creëren waar mensen plezier aan beleven, maar waar ook een boodschap is waar te nemen.”  Bij de Pasar Malams, die Nijland niet alleen in deze regio maar ook elders in het land op touw heeft gezet, kwam  dat vooral tot uiting in de aandacht voor de knellende situatie van mensen in Papua Nieuw Guinea, de Molukken en Indonesië.
En bij andere evenementen, zoals de Goud van Oud-festivals, legt hij veel nadruk op de ‘Indo-rock’ als bewijs hoe verschillende culturen elkaar kunnen versterken. Nijland kan zich dan ook bijzonder ergeren aan het bewust creëren van verschillen tussen mensen: ,,Er is maar één manier om met elkaar om te gaan, en dat is met wederzijds respect”, zegt hij. ,,Dat geeft het opkomemnd populisme minder voet aan de grond.” Ik lig wakker van mensen, óók in mijn directe omgeving, die vol zitten met dit soort angst en daarom verschrikkelijke dingen zeggen. Ik zal me daar tot mijn laatste snik
tegen verzetten, ook al kost het mij betalende toeschouwers.”

Duizendpoot
De maatschappelijke betrokkenheid die uit deze stellingname blijkt, zit bij Nijland even diep als zijn liefde voor muziek. Bijna 20 jaar lang trok hij met zijn band The Jeans door het land en verzorgde meer dan 1000 optredens. Vanwege de drukte rond zijn andere activiteiten stopte hij hier in 2002 mee, maar ging vervolgens het management verzorgen voor onder meer Blue Diamond Riem de Wolff en de gelauwerde componist en zanger Theo Nijland, de broer van Wout.
En de bedrijvigheid van zijn bureau ‘Wout Nijland Productions’ bleef intussen maar toenemen. De teller staat inmiddels op 300 evenementen die in de loop der jaren plaatsvonden.
Hij is de enige organisator in Nederland van grote pasars in winkelcentra, d.w.z. geen braderie die pasar wordt genoemd, maar een echte complete pasar met alles erop en eraan! Die in Steenwijk en Alphen aan den Rijn draaien nog steeds.
Daarnaast ontwikkelde Nijland nieuwe muzikale projecten met grote artiesten. Een voorbeeld daarvan waren de vroegere kookdemonstraties met oud-Driebergenaar Blue Diamond Riem de Wolff en de introductie van Oscar Harris, John Russell, Tjendol Sunrise en vele anderen in de Indische wereld.In 2010 kwamen daar shows met Big John Russell bij, de bevrijdingsshow Happy days are here again en een show met nieuwe orkesten als The Red Strats. Daarnaast ontwikkelde Nijland nieuwe muzikale projecten met grote artiesten. Een voorbeeld daarvan waren de vroegere kookdemonstraties met oud-Driebergenaar Blue Diamond Riem de Wolff en de introductie van Oscar Harris, John Russell, Tjendol Sunrise en vele anderen in de Indische wereld.In 2010 kwamen daar shows met Big John Russell bij, de bevrijdingsshow Happy days are here again en een show met nieuwe orkesten als The Red Strats.

Producer van matinees en concerten
Andere activiteiten waren de verrassende en gratis toegankelijk sessieconcerten met Steffen de Wolff & Friends en veel andere artiesten. Deze concerten vonden elke laatste zondag van de maand plaats in Driebergen, later in Soesterberg en in Leusden. Gewoon gezellig voor de achterban van Istimewa. De toeloop voor evenementen van Wout Nijland ligt in zijn aanstekelijk  enthousiasme en ervaring.Niet zo’n wonder, gelet op zijn verleden als activist, ondernemer, zanger/presentator, journalist en buitenland deskundige.

In 2002 stopte Wout met zingen en in 2016 begint hij weer